FrontLab
Nasveti
1. Dostava

Kurilno olje dostavljamo s tovornim vozilom. V povprečju je kapaciteta tovornega vozila za dostavo 10500 l kurilnega olja. Skupaj s samim vozilom je to približno 10 ton. Vozilo je dolgo 5,5m metrov in široko 2,4 metra.

Pri naročilu olja opozorite, če ni možno s tako težkim in velikim vozilom na vaše dvorišče.
Pred dostavo v snegu očistite dovolj široko dovozno pot.
Pripravite prost dostop do rezervoarja.
Ne pozabite, da morate tudi plačati dostavljeno. ;)

2. Hranjenje kurilnega olja

Olje mora biti shranjeno v primernem prostoru ter rezervoarju, ki je zaščiten pred mrazom in varovan proti izlitju z dvojnim dnom.

Prenizke temperature:

Temperatura tečenja po standardu mora biti maximalno -9°C ali manj. Če je olje izpostavljeno nižjim temperaturam začne izločati parafin. V primeru, da se to zgodi, je potrebna demontaža in čiščenje napeljave, da se dovod olja sprosti. Olje, ki je kristaliziralo, z ogrevanjem spremenimo nazaj v normalno stanje. Pri tem olje ne izgubi na kvaliteti.

Kurilno olje dostavljeno v zimskem času ima nižjo temperaturo tečenja. Tudi do -25°C.


Rezervoar

Rezervoar mora biti atestiran. S časom se lahko na dnu rezervoarja naberejo nečistoče in voda, ki dosežejo sesalni koš. Zaradi tega priporočamo čiščenje rezervoarja vsaj vsakih 5 let. Čiščenje mora opraviti usposobljeno podjetje. Podjetje EKO LES se ukvarja s čiščenji rezervoarjev.


3. Varčevanje z energijo:


Bivalnih prostorov ne zračite dolgo, temveč kratko in temeljito. Pred zračenjem znižajte temperaturo na termostatu in zaprite radiatorje. Odprite več oken, tako da ustvarite prepih in zračite 5 do 10 minut.

Zvečer spustite rolete, zagrnite zavese. S tem se izboljša toplotna izolacija.

Poraba je seveda močno povezana s temperaturo v bivalnih prostorih. Priporočene temperature po prostorih:

- Temperatura v dnevni sobi bi naj v povprečju bila 20°C.
- Spalnica naj bo hladnejša za boljše spanje, 18°C.
- Otroška soba povprečno 20°C.
- Kopalnica mora biti toplejša, 22 - 24°C.

V kuhinji je temperatura lahko nižja 18 - 20°C, saj se kuhinja ogreva tudi s kuhanjem.

Seveda pa je težko govoriti o priporočenih vrednostih temperature, ker smo si ljudje zelo različni. Za ene je 22°C hladno za druge pa pretoplo. Temperaturo prilagodite svojim željam in potrebam, vsekakor pa pretiravanja v nobeno smer niso dobra.

V povprečju se lahko privarčuje tudi do 6% energije, če je temperatura v stanovanju 1oC nižja. Vrednost je zelo odvisna od izolacije in ogrevanja.


 Kurilno olje

 
 
 
 
 
 
  Almir d.o.o, Iztoka Gaberca 5, 9241 Veržej Naročila: 02/585-19-50